Dnevi dediščine evropskih pokopališč 2016

V času Dnevov dediščine evropskih pokopališč 2016 je Pogrebno podjetje Maribor organiziralo predavanje in predstavitev vodnika "Simboli na pokopališču Pobrežje".


Raziskovanje simbolov na pokopališču Pobrežje

Program aktivnosti, ki ga je ob letošnjih Dnevih dediščine evropskih pokopališč pripravilo Pogrebno podjetje Maribor, izhaja iz projekta “Simboli, zgodbe kulturnega življenja” (Symbols, stories of cultural life). V okviru projekta je bila izvedena raziskava pojavnosti, zgodb in interpretacij simbolov na pokopališču Pobrežje.

Iz nabora več kot 80 spomenikov z zanimivimi simboli so bile sestavljene 3 poti simbolov: poklicni, verski in simboli usode, ki jih lahko obiskovalci spoznajo z mobilnim vodičem ARTOUR. Te poti nam razodevajo spomine na posamične zgodbe ljudi in hkrati odstirajo zgodovino, običaje ter kulturno dediščino območja. Vse poti so pripravljene v slovenskem in angleškem jeziku ter so tako na razpolago domačim in tujim obiskovalcem.


Predavanje in predstavitev vodnika "Simboli na pokopališču Pobrežje"

Ob Dnevih dediščine evropskih pokopališč so se obiskovalci lahko udeležili posebnega predavanja z naslovom "Simboli na pokopališču Pobrežje", kjer so izvedeli več o projektu Simboli ter novo nastalih poteh.

Predavanje je potekalo v četrtek, 2. 6. 2016 ob 16. uri, v kapelici na južnem delu pokopališča Pobrežje.

Spremljevalno dogajanje zajema:

  • predstavitev simbolov skozi fotografije, ki bo na ogled pred samim vhodom v kapelo skozi vse leto ter
  • posebno cvetlično razstavo glasbenih aranžmajev, povezanih s simboli na pokopališču Pobrežje, ki je na ogled od 2. do 5.6.2016 pred Cvetličarno Aralija na Pobrežju in pred kioskom Cvetličarne Aralija na pokopališču Dobrava.

Utrinke iz predavanja si lahko pogledate v fotogaleriji na dnu strani.