Kulturna dediščina

Pokopališča predstavljajo pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope.

Pokopališča kot mesto spomina

Pogrebnem podjetju Maribor pokopališča razumemo kot mesto spomina. Prostor, kjer spomini na bližnje dobijo nove oblike in dimenzije. Prostor, ki obiskovalcem omogoča, da se vsaj za trenutek odmaknejo od mestnega vrveža.

Pokopališča kot kulturna dediščina

Napisi, simboli in arhitektura pokopališč nam pripovedujejo zgodbe o ljudeh, ki so živeli v mestu. Odsevajo družbene spremembe skozi čas. So muzej na odprtem, kjer lahko spoznavamo jezik, običaje in vezi med prebivalci.

Pokopališča ponujajo možnost za raziskovanje ter razumevanje zgodovine, kulture in arhitekture mest v katerih se nahajajo in kot taka predstavljajo pomemben del naše kulturne dediščine.

Pokopališče Pobrežje

Pokopališče Pobrežje je začelo delovati leta 1879. S svojo bogato zgodovino predstavlja del zgodovinske in arhitekturne podobe mesta.

Pokopališče Dobrava

Predvideno je bilo, da bi pokopališče Dobrava nekoč postalo osrednje mariborsko pokopališče.

Zanimivosti in običaji

Pokopališča so povezana s številnimi običaji, ki so se spreminjala skozi zgodovino. Preverite, ali ste poznali nekaj zanimivih običajev, ki so se spreminjali skozi čas.

Združenje evropsko pomembnih pokopališč

Združenje evropsko pomembnih pokopališč (Association of Significant Cemeteries of Europe) je največja in najpomembnejša tovrstna organizacija, ki ohranja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope.

Pot evropskih pokopališč

Nekatera pokopališča so lahko pravi muzeji na prostem, ki povezujejo zgodovino, umetnost in naravo in so kot taka turistično zanimive in poučne točke, ki si jih je vredno ogledati.

ARtour

Leta 2012 je v sklopu projekta EUCEMET nastal mobilni vodič ARtour - aplikacija, ki je uporabnikom pomagala raziskovati evropsko kulturno dediščino na pokopališčih.

Projekt Simboli

Namen projekta je raziskovanje pojavnosti, zgodb in interpretacij simbolov ter skozi to izboljšanje razumevanja kulturne dediščine pokopališč Evrope.

Pot po simboliki pokopališča Pobrežje

Da bi razumeli podobe in napise na spomenikih pokopališča Pobrežje ter mesta, ki ga obdaja, je dobro spoznati 3 tematske poti po simbolih pokopališča.