Projekt Simboli

Namen projekta je raziskovanje pojavnosti, zgodb in interpretacij simbolov ter skozi to izboljšanje razumevanja kulturne dediščine pokopališč Evrope.

Pogrebno podjetje Maribor je v sodelovanju s petimi partnerji leta 2014 zasnovalo prijavo na projekt direktorata za kulturo Evropske komisije. V predhodnem uspešnem projektu EUCEMET je bilo namreč ugotovljeno, da so pokopališča bogata s simboli, katerih pomen in zgodbe so obiskovalcem neznane. Projekt je bil med vsemi prispelimi prijavami ocenjen kot drugi najboljši.

Tako so se oktobra 2014 znotraj projekta Simboli (Symbols) začele izvajati številne aktivnosti, v katerih ob Pogrebnem podjetju Maribor sodelujejo še mestna občina Aviles (Španija), mestna občina Genova (Italija), Dundee & Angus college (Velika Britanija), Limerick School of Art & Design (Irska) in združenje občin Nebbiu (Francija).

Glavni sklopi projekta so bili vzpostavitev skupne baze simbolov, izvedba umetniških interpretacij simbolov (z razstavo), delavnice z mladimi (dijaki, študenti), delavnice s posebnimi ciljnimi skupinami (invalidi) ter izmenjava znanj v seminarjih.

Raziskovanje simbolov na pokopališču Pobrežje

Pomemben del projekta je približevanje simbolov na pokopališčih mladim in drugim posebnim ciljnim skupinam. Pogrebno podjetje Maribor je zato organiziralo posebno delavnico, tekom katere so dijaki s pomočjo mobilnega vodiča Artour raziskovali pokopališče Pobrežje in simbole na njem.

Dodatno poglobljeno raziskavo je opravil strokovni raziskovalec mag. Matej Dasko, ki je odkrival najpomembnejše simbole na pokopališču Pobrežje ter zgodbe za njimi. Na podlagi njegovih ugotovitev so v mobilnem vodiču Artour nastale 3 posebne tematske poti namenjene vsem obiskovalcem pokopališča.

Umetniške interpretacije simbolov

Projekt Simboli se je začel z grafično delavnico o interpretaciji simbolov v Avilesu (Španija), kjer sta med drugimi sodelovali dve študentki Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Nadaljeval se je z delavnico v Dundeeju na Škotskem, kjer so koreografi, glasbeniki in plesalci izdelali kratke video interpretacije izdelkov iz grafične delavnice.

V projektu je sodelovalo 39 umetnikov iz različnih držav (10 plesalcev, 7 glasbenikov, 5 koreografov in 14 grafikov) in njihova izbrana dela so del posebne razstave simbolov. Prva otvoritev razstave je bila 4. marca 2016 v Genovi (Italija). Razstava je bila nato marca 2016 predstavljena na Irskem ter aprila 2016 na Škotskem in v Franciji.

V Mariboru je bila razstava na ogled novembra 2016 v Vetrinjskem dvoru.