Pokopališča v Mariboru

Neskončna človeška radovednost in silovita želja po potovanju skozi čas se uresniči tako blizu in na tako vsakdanji način, kot je sprehod po mestu spomina, pokopališču.

Spomin na zadnjih 500 let življenja v mestu Maribor je zapisan v njegovih pokopališčih in kot posledica družbenega razvoja združen na pobreškem. Odkar se je ob osrednji stolni cerkvi razvilo prvo mestno pokopališče, se v nagrobnih spomenikih, zgodovinskih zapisih in knjigah odraža življenje v mestu. Gradnja obrambnih zidov pred turškimi vdori, uničujoči požari in bolezni, preganjanje ter sežiganje čarovnic, razvoj železnice in sodobnih strojev ter nerazumljivo obdobje svetovnih vojn so pustili svoje sledi in spomine na mestnih pokopališčih.

Vendar ne le spominov na smrt ljudi v mestu, ampak na njihova življenja. V spomenikih najdemo simbole in besede, ki opisujejo njihova dejanja, družbeni položaj, veroizpoved in odnos do okolice, v kateri so živeli. Sprehod med družinskimi grobnicami v mislih pričara slike njihovega življenja. Večne borbe za preživetje, razumevanje svojega obstoja in umirjanje pred zanesljivim koncem.