Zasaditev potomke najstarejše trte

V okviru Dnevov dediščine evropskih pokopališč smo na najstarejšem delujočem pokopališču v Mariboru – pokopališču Pobrežje, v sredo, 3. junija 2020, zasadili potomko najstarejše trte na svetu.

Po vzoru Grčije, kjer so na pokopališču zasadili oljke in Španije, kjer so zasadili drevesa mandarin, želimo v Mariboru z zasaditvijo najstarejše trte na pokopališču pomembno prispevati k spodbujanju kulturnih poti in promociji slogana »Maribor, mesto najstarejše trte sveta«.

V začetku meseca marca je Pogrebno podjetje Maribor, kjer je sedež evropskega združenja ASCE, prevzelo v nego in skrb cepič Stare trte z Lenta. Želja Pogrebnega podjetja Maribor kot predsedujočega člana ASCE je, da bi se vse mednarodne organizacije s sedežem v Mariboru, odslej predstavljale s sloganom “iz mesta najstarejše trte“.

Mestni viničar g. Stane Kocutar je cepiče tokrat predal v loncih, s čimer zagotavlja zgodnejšo obroditev mlade trte. Mladi cepič stare trte smo skrbno umestili na sončno lokacijo v bližini pokopališke kapele, ki bo na simbolni ravni ohranjala vez s posvetnim in s svojo nadaljnjo rastjo oživljala upe na novo življenje.

Prireditev je zaradi sedanjih razmer bila namenjena le predstavnikom medijev. Vodila jo je mag. Lidija Pliberšek, predsednica Združenja evropsko pomembnih pokopališč ASCE, ob sodelovanju zgodovinarja in mestnega viničarja Staneta Kocutarja ter predstavnikov Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor.

Digitalno potovanje po evropskih pokopališčih 

Kot predsedujoči član ASCE smo vsled splošnih epidemioloških razmer po Evropi, ki so onemogočala obiskovanje pokopališč in s tem zmanjšala možnosti izvajanja poslanstva združenja, spodbudili člane k digitalnemu širjenju zavedanja pomembnosti skrbi za pokopališča.

Pripravili smo digitalno popotniško knjigo z naslovom Let’s remember together, ki je bila posvečena vsem, ki skrbijo za pokopališča. Knjigo so člani združenja z navdušenjem sprejeli, prispevali zanjo veliko novih fotografij in jo delili po svojih digitalnih kanalih.

Dnevi dediščine evropskih pokopališč 

Eden najpomembnejših mednarodnih projektov, ki se odvija pod okriljem Združenja evropsko pomembnih pokopališč (ASCE), so Dnevi dediščine evropskih pokopališč (Week of discovering European Cemeteries).

V okviru najpomembnejšega tedna za pokopališča v Evropi vsako leto potekajo brezplačni vodeni ogledi pokopališč, predavanja, koncerti, razstave in druge spremljevalne aktivnosti. 

V letu 2020 je Združenje evropsko pomembnih pokopališč dneve posvetilo skrbnikom pokopališč s posebno razstavo v obliki digitalne knjige, ki je dostopna TUKAJ