Prejem cepiča Stare trte

Pogrebno podjetje Maribor je prejemnik potomke najstarejše žlahtne vinske trte na svetu.

Mesto Maribor vsako leto pokloni v dar cepiče najstarejše trte na svetu izbranim prijateljskim mestom, občinam in državam po svetu. Ob edinstvenosti Stare trte, ki je tako lokalnega, vseslovenskega kot svetovnega pomena, so prejemniki cepičev izbrani s posebno skrbnostjo, po predlogu posebne komisije. Prav s to znamenitostjo naj bi še krepili skrb za promocijo mestnega turizma.

Pogrebno podjetje Maribor je predsedujoči član Združenja evropsko pomembnih pokopališč ASCE, pokopališče Pobrežje pa pomembna turistična točka in del Poti evropsko pomembnih pokopališč – European Cemeteries Route, ki pokopališča predstavlja kot turistične točke Evrope, vredne ogleda. Projekt je za inovativni pristop prejel nagrado Svetovne turistične organizacije.

Vsled temu ne preseneča, da je bilo letos Pogrebno podjetje Maribor izbrano kot prejemnik cepiča potomke najstarejše žlahtne vinske trte, ki jih podeljuje Mestna občina Maribor.

Podelitev cepičev, ki je pomembno protokolarno dejanje, je potekala na prireditvi Rez Stare trte, v soboto 7. marca 2020. V elitni družbi dr. Aleksandre Pivec, ministrice za kmetijstvo ter številnih drugih visokih gostov, ki so Maribor in Staro trto ob tej priložnosti počastili s svojim obiskom, je cepič na prireditvi prevzela mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor in predsednica ASCE.