Dnevi dediščine evropskih pokopališč 2018

Obujanje spominovna športno legendo Maribora, Josipa Primožiča - Tošota, in otvoritev nove poti v Parku spominov, posvečene žrtvam pobojev v Azerbajdžanskem mestu Khojaly.

Obudimo legendo: Josip Primožič - Tošo

Običajno skromen, prijazen, zabaven, poln moči in večni romantik. Njegova življenjska pot je tesno prepletena z ljubeznijo do gimnastike, likovne umetnosti in predvsem svoje družine.

Josip Primožič je gimnastična legenda Maribora, ki smo jo na pobreškem pokopališču prvič predstavili v okviru projekta Simboli. V letu 2018 smo za Osnovno šolo Draga Kobala izvedli kulturni dan in med raziskovanjem pokopališča ugotovili, da so učitelji in osnovnošolci te šole o Josipu Primožiču opravili temeljito raziskavo ter zbrali veliko gradiva.

Pomen in zanimivost njegove življenjske poti nas je prepričala, da skupaj obudimo to legendo v okviru Dnevov dediščine evropskih pokopališč 2018.

Tošo: simbol Evropskega mesta športa in evropskega leta kulturne dediščine

Logo evropskega lega kulturne dediščinePrimožičeva športna in umetniška narava predstavlja izjemen simbolni preplet ter zgodbo v letu, ko je Maribor opredeljen kot Evropsko mesto športa in so Dnevi dediščine evropskih pokopališč izpostavljeni kot uradna prireditev v okviru evropskega leta kulturne dediščine s strani Inštituta kulturnih poti Sveta Evrope.

Logo Evropsko mesto športa

Obudite legendo skupaj z nami

1.6.2018 se bomo ob 16:00 zbrali v kapelici na pobreškem pokopališču, kjer bomo:

  • otvorili dokumentarno fotografsko razstavo o Josipu Primožiču,
  • podoživeli njegovo zgodbo skozi predstavitev učencev Osnovne šole Draga Kobala,
  • spoznali prvo verzijo poti športnih legend Maribora na pobreškem pokopališču.

/images/temp/pogrebno-podjetje-maribor/2018-05-009-ppm-dnevi-dediscine-plakat-700x1000-1.jpg

Spominska pot posvečena žrtvam pobojev v Azerbajdžanskem mestu Khojaly

Na pokopališču Dobrava nadaljujemo razvoj Parka spominov, posvečenega vsem žrtvam vojn, brez delitev in brez vrednostnih sodb. Društvo prijateljstva med Slovenijo in Azerbajdžanom v sodelovanju z ambasado Republike Azerbajdžan ter Mestno občino Maribor organizira odpiranje posvetilne table žrtvam Khojalya. Tabla je umeščena ob novo pot, ki je nastala v tem delu Parka spominov.

Otvoritev table bo potekala v četrtek, 31.5.2018 ob 12:00 v Parku spominov Dobrava.