Pomembne informacije pred Dnevom spomina na mrtve

Splošne informacije, ki jih je dobro vedeti ob obisku pokopališč Pobrežje in Dobrava v dneh okrog 1. novembra 2021.

Bliža se dan spomina na preminule svojce in prijatelje, ko številni ljudje obiščejo grobove svojih bližnjih, prižigajo sveče in prinašajo cvetje. Po lanskih praznikih, ki jih je močno zaznamovala epidemija, letos na pokopališčih ponovno pričakujemo večje število obiskovalcev.

Obiskovalce želimo posebej opozoriti, naj se vedejo kraju primerno, strpno in z ustreznim spoštovanjem do umrlih in drugih obiskovalcev.

Ob vseh glavnih vhodih pokopališč Pobrežje in Dobrava je za obiskovalce na voljo tudi brezplačna zloženka, v kateri smo zbrali vse pomembne informacije na pokopališčih.

Obisk pokopališč

Praviloma na pokopališča prihajajo starejše generacije, ki so bolj izpostavljene in najbolj ogrožene, zato tudi na tem mestu posebej apeliramo, da naj pokopališča obiščejo le zdravi ljudje. Glede na poslabšanje epidemiološkega stanja, obiskovalce pokopališč prosimo, da spremljajo in upoštevajo vse sedanje in morebitne nove ukrepe ter priporočila NIJZ.

Med prazniki velja daljši odpiralni čas pokopališč.Glavni vhodi bodo odprti:

  • v soboto odprti do 22. ure,
  • v nedeljo oz. v noči na ponedeljek pa vso noč.

Spremenjen prometni režim

Kot običajno se med prazniki na pokopališčih in cestah v bližini pričakuje več prometa, zato velja v bližini pokopališč spremenjen prometni režim. Zapre se Cesta XIV. divizije med pokopališčema, popolna zapora velja od 31.10. od 1. ure zjutraj do 1.11. do 23. ure.

Varnost

Povečana bo prisotnost redarjev in policije. Kot vsa leta, tudi letos sodelujemo s profesionalno varnostno službo. Varnostniki na pokopališču Pobrežje in Dobrava že izvajajo večje število dnevnih obhodov pred in na pokopališčih. Skladno s svojimi pooblastili izvajajo nadzor ter s svojo prisotnostjo zmanjšujejo možnost kraj in drugih kaznivih dejanj.

Obvestila najemnikom

Tudi pred letošnjim 1. novembrom bomo na grobna mesta pritrdili obvestila najemnikom. Takšnega načina obveščanja se poslužujemo, ko se nam vrača pošta z oznako, da so najemniki neznani, preseljeni ali umrli. Ljudje, ki bodo takšna obvestila dobili, se naj oglasijo v pokopališki pisarni, kjer bodo preverili podatke o naslovu, najemniku, … ter sporočili nove podatke.

Strankam na voljo tudi med prazniki

V Pogrebnem podjetju Maribor smo organizirali posebno dežurno službo.

Pokopališka pisarna Pobrežje je odprta v soboto od 8. – 12. ure, medtem, ko je v nedeljo 31. oktobra in v ponedeljek, 1. novembra informacije o pokojnih in grobnih mestih mogoče dobiti preko infomata in dežurnega telefona.

Odpadki

Gotovo je to čas, na katerega se še posebej pripravimo. Vzpostavljeno imamo dežurno službo in dogovorjeno povečano število prevozov, ki se lahko opravljajo tudi ponoči oziroma od 4. ure dalje.