Pogrebno
podjetje
Maribor d.d.
Ustvarjamo mesto spomina
Searching please wait
Položitev venca ob spominski tabli posvečeni žrtvam Khojalya

Položitev venca ob spominski tabli posvečeni žrtvam Khojalya

Na pobudo Društva prijateljstva med Slovenijo in Azerbajdžanom je bila v sodelovanju z ambasado Republike Azerbajdžan ter Mestno občino Maribor maja 2018 v Park spominov na pokopališču Dobrava postavljena spominska tabla posvečena žrtvam pobojev v Azerbajdžanskem mestu Khojaly.

Položitev venca

V ponedeljek, 25. februarja 2019, je na pokopališču Dobrava potekala svečana položitev venca ob spominski tabli žrtvam Khojalya.

Venec je položil Azerbajdžanski veleposlanik Galib Israfilov in s tem obeležil 27. obletnico tragičnega dogodka, ki se je odvijal v noči s 25. na 26. februar 1992. Veleposlanik je pohvalil idejo Parka spominov ter mednarodne razsežnosti, ki jih park pridobiva. V intervjuju za medije je izpostavil pomen ohranjanja spomina na tragične zgodovinske dogodke, kot je bil poboj v Khojalyu ter na padle borce in heroje različnih narodnosti, ki so se v času prve in druge svetovne vojne borili tako na območju Slovenije kot drugod po svetu. 

Taki in podobni dogodki sovpadajo z namenom Parka spominov na Dobravi, ki je posvečen spominu vsem žrtvam vojn brez delitev in brez vrednostnih sodb.