Pogrebno podjetje Maribor ponovno predsedujoči član Združenja evropsko pomembnih pokopališč ASCE

Na letošnji generalni skupščini Združenja pomembnih pokopališč Evrope (ASCE), ki je potekala 21. septembra v Mantovi v Italiji, je bila direktorica Pogrebnega podjetja Maribor mag. Lidija Pliberšek ponovno izvoljena za predsednico združenja za štiriletno obdobje, 2023–2027.

Tako Pogrebno podjetje Maribor iz Skupine JHMB ostaja na čelu prestižnega evropskega združenja vsaj še naslednja štiri leta.

Na skupščini je bil imenovan tudi nov upravni odbor ASCE, ki ga sestavljajo člani iz Barcelone, Londona, Berlina, Bologne, Bukarešte, Budimpešte, Dunaja, Osla in Skiatosa, prav tako za dobo štirih let. Nov mandat bo usmerjen k trajnostnim rešitvam v upravljanju pokopališč ter nadaljevanju aktivnosti ozaveščanja o pomenu kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine pokopališč, ki jo je v prvi vrsti treba varovati in ohranjati ter predstavljati javnosti.  

Združenje evropsko pomembnih pokopališč (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE) je največja in najpomembnejša organizacija, ki ohranjanja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope. Je mreža različnih institucij, ki vključuje preko 180 članov iz 100 evropskih mest znotraj 24 držav. V elitni družbi pokopališč, kot so dunajsko, rimsko, berlinsko, barcelonsko, pariško … so tudi ljubljanske Žale in osrednji mariborski pokopališči – Pobrežje in Dobrava.  

Osnovno poslanstvo združenja ASCE je širitev zavesti o pomenu pokopališč in ozaveščanje o pomenu kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine pokopališč. Kot takšna so pokopališča vključena v projekt Pot evropskih pokopališč (Route of Europe), ki izpostavlja pokopališča kot turistične točke Evrope, vredne ogleda. Projekt je prejel nagrado Svetovne turistične organizacije za inovativen pristop.  

Dan po skupščini ASCE, 22. septembra, je v Mantovi potekala še konferenca na temo »Pokopališča prihodnosti«, ki se je osredotočala na izzive okoljske trajnosti, varčevanja z energijo in družbenih sprememb. Vsi ti bodo namreč močno vplivali na pokopališča prihodnosti.