Obeležimo skupaj dneve dediščine evropskih pokopališč 2023

Združenje evropsko pomembnih pokopališč (ASCE) je največja in najpomembnejša organizacija, ki ohranja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope. Eden od najpomembnejših mednarodnih projektov, ki se odvija pod okriljem združenja ASCE, so Dnevi dediščine evropskih pokopališč.

Združenje evropsko pomembnih pokopališč (ASCE) je največja in najpomembnejša organizacija, ki ohranja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope. Eden od najpomembnejših mednarodnih projektov, ki se odvija pod okriljem združenja ASCE, so Dnevi dediščine evropskih pokopališč.

Gre za izjemno prizadevanje, ki omogoča pokopališčem po vsej Evropi, da postanejo zanimivi prireditveni prostori, namenjeni vodenim ogledom, razstavam in še mnogo več. Projekt si prizadeva spremeniti percepcijo lokalnega prebivalstva glede pokopališč, saj želimo, da se ta prepoznajo kot pomembna dediščina mest in postanejo privlačne turistične točke. Evropska pokopališča obeležujejo letošnje dneve med 26. majem in 4. junijem.

Letošnja tema Dnevov dediščine evropskih pokopališč je "Well-being in zeleni izzivi pokopališč«.
»Pokopališča niso le kraji, kjer ohranjamo spomin na naše najdražje, ampak so tudi zeleni prostori, oblikovani z premišljenimi zasaditvami, ki nam omogočajo prijetno in sproščujoče doživetje. Kljub temu, da pokopališča vzbujajo najgloblja čustva, kot je žalost, si člani Združenja evropsko pomembnih pokopališč prizadevamo, da ustvarimo okolje, ki človeku prinaša pozitivna čustva in vzdušje umirjenosti. To je tudi osrednja tema letošnjih Dnevov dediščine evropskih pokopališč.« je povedala predsednica mednarodnega združenja evropsko pomembnih pokopališč in direktorica Pogrebnega podjetja Maribor mag. Lidija Pliberšek.

Pogrebno podjetje kot predsedujoči član mednarodnega združenja (ASCE) bo začelo Dneve dediščine evropskih pokopališč s posebnim dogodkom, imenovanim "Peace Tree". V okviru tega projekta bodo člani ASCE s posaditvami dreves na pokopališčih in spominskimi obeležji opozarjali na pomen miru v življenju. Prvo drevo bo posajeno na pobreškem pokopališču ob spomeniku miru, in sicer v četrtek, 25. maja, ob 11. uri. Drevo in spominsko obeležje bosta podarjena kot znak sodelovanja in prijateljstva predstavnikom državnega inštituta za dediščino Madžarske – člana ASCE. V prihodnje bodo ob različnih priložnostih drevesa miru posajena tudi po drugi evropskih pokopališčih.

Poleg osrednjega dogodka Dnevov dediščine evropskih pokopališč se bodo na pobreškem pokopališču zvrstili še naslednji dogodki:

  • Kulturni dan učencev OŠ Toneta Čufarja Maribor, na katerem bodo učenci spoznavali pokopališče kot prostor za raziskovanje zgodovine in dediščine mesta.
  • Razstava žalne floristike pred cvetličarno Aralija med 25. in 27. majem, ki bo prikazovala izjemno lepoto in pomen cvetja na pokopališčih. Cvetličarke Cvetličarne Aralija so v sklopu dnevov dediščine evropskih pokopališč tudi letos pripravile razstavo kreativnih izdelkov, tokrat na temo »Zeleni dnevi floristike«. Na samih izdelkih bodo tako obiskovalci lahko opazili kar nekaj zelenih barvnih odtenkov, predvsem pa bo poudarek na pomenu trajnosti pri izdelavi žalne floristike.
  • Ogled poti po pokopališču s pomočjo novih vodičev v brezplačni aplikaciji ARTOUR, ki bodo obiskovalcem omogočili interaktivno in poučno doživetje. Brezplačno aplikacijo ARTOU, ki si jo obiskovalci lahko naložijo na pametni telefon jih bo popeljala po različnih poteh pokopališča Pobrežje, pri čemer bodo spoznavali zgodovinske spomenike, pomembne osebnosti, športne in zdravniške legende ali vojaške zgodbe.

Vabimo vas, da se nam pridružite na Dnevih dediščine evropskih pokopališč in odkrijete bogato kulturno dediščino ter lepoto zelenih izzivov, s katerimi se srečujemo na pokopališčih.

Zelena pokopališča sicer niso povsem novost. Pri Pogrebnem podjetju Maribor si z različnimi oblikami ozelenitev prizadevamo, da jih obarvamo z zeleno noto. Dobravsko pokopališče že sicer zaradi svoje umeščenosti nudi prostor, bogat z zeleno zasaditvijo. V sodelovanju s Hortikulturnim društvom Maribor smo v minulih dneh ob ograji na pokopališču Dobrava dodatno zasadili 40 grmovnic vrste japonska medvejka in 100 medovitih grmovnic medvejk na dveh lokacijah pokopališča Pobrežje. Gre za nadaljevanje že lani začete dobre prakse zasaditve paše za čebele in druge opraševalce. S tem želimo v Pogrebnem podjetju Maribor opozoriti širšo javnost na dejstvo, da so čebele za naše preživetje izredno pomembne in da je tako posameznikova kot skupna odgovornost ohranjanja čebel in ostalih opraševalcev nujna. Prav tako pripravljamo projekt zelenih otočkov na pokopališčih, ki se bo razvijal v prihodnje. Z zelenimi otočki bomo na obeh mariborskih pokopališčih nadgradili priložnost za dobro in umirjeno počutje obiskovalcev.