Obisk delegacije iz Azerbajdžana

Delegacija Republike Azerbajdžan, ki jo je vodil veleposlanik nj. eksc. Galiba Israfilova je v sredo, 18. januarja 2017 obiskala Pogrebno podjetje Maribor.

Delegacijo, v kateri so bili Orhan Haiyev - vodja dipl. misije v RS, Andrej Kompara - predsednik društva SLO-AZ, Jože Unverdorben - član UO društva SLO-AZ in podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko, je na pokopališču Dobrava sprejela mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor d.d. in predsednica Združenja pomembnih pokopališč Evrope - ASCE.

Visokim diplomatskim gostom je predstavila delovanje Pogrebnega podjetja Maribor kot predsedujočega mednarodnemu združenju ASCE ter inovativne projekte, ki jih vodi podjetje v sodelovanju z ASCE, lokalno skupnostjo in državo. V razgovorih so posebno pozornost namenili Parku spominov Dobrava, ki po svoji vsebini in  simboliki predstavlja mesto dostojnega zadnjega počivališča vseh žrtev vojn, brez delitev in vrednotnih sodb. S tem je na področju povojnih pobojev nadgrajena ideja mednarodnega projekta vojnih grobišč, v ospredju je človekovo dostojanstvo ter pieteta do vojnih in povojnih žrtev. V prvi vrsti pa prostor, ki predstavi zgodovino, razbremenjeno vseh ideoloških razsežnosti. 

Veleposlanik je izrazil veliko navdušenje nad delom podjetja kot predsedujočega ASCE ter zanimanje za sodelovanje oz. vključitev v projekt vojnih grobišč z dodajanjem vsebin na območju Parka spominov.