Poslovanje Pogrebnega podjetja Maribor skladno s smernicami NIJZ

Skladno z objavo novih ukrepov Vlade RS in s smernicami NIJZ zaradi povečanega števila okužb s koronavirusom, se sprejmejo naslednji preventivni ukrepi na področju pogrebne in pokopališke dejavnosti:

obrazec za oddajo podatkov za organizacijo pogreba.

1. Sprememba protokola pogrebne slovesnosti

Število udeležencev na pogrebih od 22. maja 2021 ne bo več številčno omejeno (sedaj je omejeno na 50 ljudi), ostaja pa omejitev glede površine oziroma medosebne razdalje. Prosimo, da pri tem upoštevate posebna priporočila, ki veljajo za pogrebno in pokopališko dejavnost in so objavljena tukaj: priporocila_za_pogrebno_in_pokopalisko_dejavnost.pdf (nijz.si)

Do preklica pogrebi niso javni. Naročnik pogreba je tisti, ki obvesti ljudi, oziroma je sklicatelj in organizira zbiranje ljudi.

Do nadaljnjega se poslovitve pred upepelitvijo ne izvajajo.

2. Mrliške vežice

Zaradi arhitekturne ureditve mrliških vežic na pokopališčih Pobrežje in Dobrava, lahko obisk le teh predstavlja nevarnost okužbe tako za svojce, kot za naše osebje, zato so vežice kot tudi celoten upravno poslovni objekt s poslovilno dvorano na Dobravi zaklenjeni.

Pol ure pred pričetkom pogrebne slovesnosti se pokojnika ali v žari, ali v krsti, skupaj s cvetjem položi pred vežico oz. poslovilno dvorano na Dobravi (zunaj), kjer se ob dogovorjeni uri prične poslovilna slovesnost.

Pred mrliškimi vežicami se izvaja najožji strokovni protokol pogrebne slovesnosti, ki zagotavlja pietetno izvajanje pogreba. To pomeni prisotnost pogrebnega moštva v celoti, vključno z zastavonošo, vendar brez izvajanja spremljevalnih storitev (govor, pevci, trobenta idr.).

Sprejem pokojnika in cvetja v mrliške vežice se na pokopališču Pobrežje izvaja pred vežicami med 7. in 8. uro zjutraj.

Mrliške vežice se dnevno razkužujejo.

3. Obvezna uporaba maske, razkuževanje in držanje razdalje

V prostore, kjer se izvajajo storitve, lahko vstopajo in se tam srečujejo le zdrave osebe. Vstop je posamičen, ob obveznem razkuževanju in ohranjanju varne razdalje 1,5 m do drugih (razen v primeru družinskih članov in članov istega gospodinjstva).

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je v zaprtih prostorih obvezna.

V zaprtih prostorih se izogibamo nepotrebnim stikom s predmeti in površinami.

4. Organizacija pogrebov

Glede na trenutne razmere ter ukrepe in priporočila s strani vlade RS in NIJZ je zaželeno, da se prijava in organizacija pogrebov v celoti izvaja preko telefona ter elektronske pošte, brez osebnega obiska pisarne za organizacijo pogrebov. S preprečevanjem nepotrebnih osebnih stikov bomo zagotovili varnost tako naših zaposlenih kot svojcev pokojnikov.

V primeru osebnega obiska je vstop v pisarno za organizacijo pogrebov dovoljen le eni oz. največ dvema zdravima osebama iz istega gospodinjstva hkrati.

Za prijavo in organizacijo pogreba nas lahko pokličete na naslednje telefonske številke:

  • 24-urna dežurna služba: 041 622 979
  • organizacija pogrebov v času uradnih ur: 02/ 48 00 133 ali 02/ 48 00 900

Kot dodatna možnost pri organizaciji pogreba vam je na voljo spletni obrazec za oddajo podatkov za organizacijo pogreba. Po izpolnitvi obrazca vas bomo v času uradnih ur kontaktirali v najkrajšem možnem času (vsak delovni dan med 7. in 15. uro in v soboto med 8. in 12. uro).

5. Delovanje pokopališke pisarne

Za kakršnekoli dodatne informacije ali zahteve nas prosim pokličite na: