20 let ASCE

Leta 2021 mineva 20 let od ustanovitve Združenja evropsko pomembnih pokopališč (ASCE).

Združenje evropsko pomembnih pokopališč (ASCE), največja in najpomembnejša organizacija, ki ohranja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope, že 20 let predano in uspešno uresničuje svoje poslanstvo. Številne aktivnosti, ki so načrtovane za to pomembno leto, se bodo odvijale v duhu izpostavljanja raznolikosti na pokopališčih v vseh njenih oblikah.

Simbol 20. obletnice

Pri oblikovanju simbola, ki bi poudaril to pomembno obletnico, so nastale mnoge različice, ki vsaka na svoj način ponazarjajo raznolikost kulturne dediščine na evropskih pokopališčih. Zato so bile izbrane vse ideje. Vsak od teh simbolov se lahko uporabi. Skupaj ali posamično. Odvisno od priložnosti in trenutka.

Vodenje združenja že tretji mandat v Mariboru

Direktorici Pogrebnega podjetja Maribor, mag. Lidija Pliberšek, je bilo leta 2019, po dveh izredno uspešnih mandatih, zaupano vodenje še enega štiriletnega mandata kot predsednici Združenja evropsko pomembnih pokopališč.

V letu 2021 tako mineva 10 let, odkar je vodenje združenja, v katerem se povezujejo pokopališča največjih evropskih mest, zaupano Mariboru. V tem času je združenje izpeljalo številne odmevne projekte ter povezalo aktivnosti članov v strokovnem in akademskem kontekstu. Postalo je vzor in pomemben partner vsem institucijam, ki se ukvarjajo s kulturno dediščino pokopališč, mest in držav.