Razstava Simboli v Mariboru

Novembra 2016 na ogled v Vetrinjskem dvoru.

Pogrebno podjetje Maribor skupaj z oddelkom za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru pripravlja otvoritev razstave umetniških izdelkov nastalih v okviru projekta Simboli, kultura smrti in kulturnega življenja.

Umetniške interpretacije v projektu

Projekt se je začel z grafično delavnico o interpretaciji simbolov v Avilesu (Španija), kjer sta med drugimi sodelovali dve študentki Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, Tamara Hršak in Laura Koder. Nadaljeval se je z delavnico v Dundeeju na Škotskem, kjer so koreografi, glasbeniki in plesalci izdelali kratke video interpretacije izdelkov iz grafične delavnice.

V projektu je sodelovalo 39 umetnikov iz različnih držav (10 plesalcev, 7 glasbenikov, 5 koreografov in 14 grafikov) in njihova izbrana dela so del posebne razstave simbolov. Prva otvoritev razstave je bila 4. marca 2016 v Genovi (Italija). Razstava je bila nato marca predstavljena na Irskem, aprila 2016 na Škotskem in v Franciji, ter septembra v Španiji.

Kaj ponuja razstava

Na razstavi bodo obiskovalci videli izbrane grafike, ki predstavljajo interpretacije avtorjev na tematiko pokopališč ter simbolov kot upodobitve življenja oziroma našega odnosa do smrti. V delih tako vidimo zelo nazorne upodobitve zaznanih simbolov, kakor zelo abstraktna prepletanja razmišljanj o kulturi in prepričanjih v zvezi z življenjem in pokopališči. Tematike v grafikah se tako prepletajo in vključujejo krhkost, humor, destrukcijo, spomin, strah in druga s tematiko neizogibno povezana čustva.

Ob izbranih grafikah bodo na razpolago QR kode in povezave do glasbenih in plesnih interpretacij, ki tako obiskovalca vodijo globje v spoznavanje in razumevanje sveta simbolov ter z njimi povezanih življenjskih zgodb.

Otvoritev razstave bo v sredo, 9. 11. 2016 ob 18:00 v Vetrinjskem dvoru.

Razstava bo na ogled do 30.11.2016.

Avtor postavitve razstave v Vetrinjskem dvoru: prof. Samuel Grajfoner

Vloga pokopališča Pobrežje

Pokopališče Pobrežje, katerega simboli so upodobljeni v razstavi, je uradno priznano kot evropsko pomembno pokopališče s strani Združenja pomembnih pokopališč Evrope (ASCE). Pogrebno podjetje Maribor je član združenja ASCE od leta 2006 in od septembra 2011 predsedujoči član. V naslednjih letih bo razstava v različna evropska mesta, člane združenja. Že v letu 2017 bo na ogled v Atenah.

Zgodbe o življenju ljudi, ki jih skrivajo ter odkrivajo simboli pokopališča Pobrežje, bodo tako postale del zavedanja širše evropske javnosti. Skozi te zgodbe bodo spoznavali vrednote in razmišljanja ter kulturo našega okolja. V povezavah z njihovimi običaji se bodo porajale nove zamisli in ustvarjanja, nastajale bodo nove življenjske zgodbe. In nekega dne postale novi spomini, zapisani v simbole njihovih pokopališč.