Dnevi dediščine evropskih pokopališč 2021

Izpostavljanje raznolikosti in povezanosti evropskih pokopališč preko razstave "Križišča raznolikosti".

V letošnjem letu mineva 20 let od ustanovitve Združenja evropsko pomembnih pokopališč (ASCE) in v poklon tej pomembni obletnici bodo Dnevi dediščine evropskih pokopališč potekali 20 dni, v obdobju od 28. maja do 16. junija 2021.

Križišča raznolikosti

Rdeča nit letošnjih aktivnosti je izpostavljanje raznolikosti na pokopališčih v vseh njenih oblikah. Na tej osnovi je bil v sklopu Dnevov dediščine evropskih pokopališč izveden mednarodni projekt Križišča raznolikosti (Crossroads of diversity), v katerem je preko zanimivih fotografij predstavljena raznolikost pokopališč širom Evrope. Fotoknjigo je kot predsedujoči član združenja pripravilo Pogrebno podjetje Maribor.

Dnevi dediščine evropskih pokopališč v Mariboru

Raznolikost naredi pokopališča edinstvena. Hkrati je prav raznolikost tista, ki evropska pokopališča zbližuje in povezuje. Pogrebno podjetje Maribor je zato izmed 37 fotografij, ki so del fotoknjige Križišča raznolikosti, izbralo 20 pokopališč, ki bodo posebej predstavljena na plakatih v okviru letošnjih Dnevov dediščine evropskih pokopališč na pokopališču Pobrežje in Dobrava. Obiskovalci mariborskih pokopališč bodo tako lahko vsak dan v tednu spoznali eno od edinstvenih evropskih križišč raznolikosti.

Plakati bodo od 28. maja do 16. junija 2021 na ogled pri vhodu na pokopališče Pobrežje ter pred kioskom cvetličarne Aralija na pokopališču Dobrava.

Razstava sodobne žalne floristike

Kot vsako leto bo s svojimi izvirnimi cvetličnimi izdelki pri Dnevih dediščine evropskih pokopališč sodelovala tudi Cvetličarna Aralija. Tema letošnje razstave bo "Sodobna žalna floristika", s katero bodo kreativne cvetličarke izpostavile cvetje kot enega od elementov raznolikosti na evropskih pokopališčih.

Razstava bo na ogled pred Cvetličarno Aralija na Pobrežju od 3. do 5. junija 2021.

Vabljeni k ogledu!