Kulturni dan za osnovne šole 2019

Spoznavanje mesta skozi pokopališče Pobrežje, največje družabno omrežje v mestu.

Kulturni dnevi za šole so dolgoročni uspešen projekt, v okviru katerega šolam ponujamo kratke programe spoznavanja kulturne dediščine evropskih pokopališč, učenja geografije in informacijskih tehnologij na pokopališču in v mestu.

V letu 2019 smo dosedanje programe prilagodili odkrivanju zgodovine mariborskih pokopališč, posebej pokopališča Pobrežje.

Kulturna dediščina pokopališča Pobrežje

V uvodnem delu, ki traja približno 20 minut, učencem skozi video in slike približamo pokopališča v drugačni luči.

Sprehodimo se skozi nekaj največjih evropskih pokopališč, impresivne spomenike ter zgodbe. Odstiramo zgodovinski, umetniški, kulturni in arhitekturni pomen pokopališč.

Od splošnega pregleda prehajamo v mariborska pokopališča, njihovo zgodovino in nastanek pokopališča Pobrežje, zapisanega v seznam pomembnih pokopališč Evrope.

Celotna predstavitev poteka na zanimiv način, saj pokopališče prikažemo v luči družabnega omrežja ter spregovorimo o nekaterih neobičajnih točkah ter vsebinah. Med vsebino učence večkrat opomnimo in poučimo glede pametne in varne rabe interneta.

Mobilni vodič za samostojno raziskovanje

Učencem podamo navodila za namestitev in uporabo mobilne aplikacije ARTOUR, s pomočjo katere nato sami najdejo 4 točke iz seznama, prilagojenega obdobju in vsebini. V letu 2019 so to pomembne osebnosti pokopališča Pobrežje, ki praznuje 140 let delovanja.

Učenci se samostojno ali v spremstvu učiteljev (po dogovoru) gibljejo po pokopališču in njihova naloga je lociranje točk (geografske spretnosti) ter spoznavanje zgodb.

Po opravljeni nalogi se vrnejo na izhodiščno točko, kjer morajo na kratko predstaviti vsebino.

Učenci prejmejo tiskane razglednice, ki jih izpolnijo, po dogovoru fotografirajo in objavijo na družabnih omrežjih. Za vse skupaj prejmejo točna navodila in pojasnjen namen - promocija kulturne dediščine na pokopališčih.

Predviden čas: 40 minut.

Drugi podatki

Skupno trajanje je približno 1 uro do 75 minut.

Izvedba se začne in zaključi v kapelici na južni strani pokopališča Pobrežje.

Po dogovoru so možne prilagoditve vsebinskega dela - izbira točk za učence in aktivnosti.

Izvedba kulturnega dne je po predhodnih dogovorih brezplačna.

Za sodelovanje vas prosimo, da izpolnite prijavnico, na osnovi katere vas bomo kontaktirali.