Utrinki iz vodenega ogleda s Tonetom Partljičem

Odzivi udeležencev dogodka so bili izredno pozitivni in polni pohval.

V torek, 11.6.2019, je na pokopališču Pobrežje potekal poseben voden ogled, ki se je odvijal v okviru prireditev ob 150 obletnici delovanja mariborskega pogrebnega podjetja in 140 obletnici pokopališča Pobrežje ter v času Dnevov dediščine evropskih pokopališč.

Udeleženci so pred začetkom ogleda prejeli dežnike z napisi, ki so bili pripravljeni posebej za to priložnost in so tokrat k sreči služili kot zaščita pred soncem in ne dežjem.

Potek dogodka

Uvodoma sta udeležence nagovorila direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, mag. Lidija Pliberšek ter mariborski pisatelj, dramatik, scenarist, humorist in tokratni vodič, gospod Tone Partljič.  Slednji je prisotne popeljal po pokopališču Pobrežje in jim skozi zanimive zgodbe predstavil življenja in dosežke nekaterih znanih in manj znanih Mariborčanov, ki so tam pokopani. 

Tekom ogleda so se tako ustavili ob grobovih generala Maistra in njegove družine; ruskega zdravnika Sergeja Kapralova in njegove žene Helene; filmskega in gledališkega režiserja Jožeta Babiča; ter slovenske ekonomistke in partijske delavke Herte Haas, žene Josipa Broza Tita. Parljič sicer ni osebno poznal vseh oseb, o katerih je govoril, vendar je spoznal njihove bližnje in prav zaradi tega so bile njegove zgodbe tekom ogleda toliko bolj pronicljive, sproščene in zabavne.

Ob koncu ogleda je pri Czeikejevih arkadah potekal še kratek koncert klasične glasbe v izvedbi vrhunske virtuozinje na violini Oksane Pečeny in kitarista Matica Dolenca.

Odzivi udeležencev dogodka so bili izredno pozitivni in polni pohval.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.