Svečanost ob dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom

Pogrebno podjetje Maribor je v sodelovanju z ruskim veleposlaništvom v Sloveniji organiziralo svečano prireditev ob dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom.

Svečanost je potekala v ponedeljek 9. 5. 2016 na pokopališču Pobrežje.

Ob tej priložnosti je Pogrebno podjetje gostilo ruske otroke, ki so izgubili starše v mirovnih misijah ruske vojske. Ti so iz Rusije prinašali sporočilo miru. Otrokom je bila predstavljena zgodovina njihovega naroda preko točk, izraženih na pokopališču. Prikaz je bil narejen s pomočjo mobilnega vodiča Artour, ki je zaradi njihovega obiska bil nadgrajen v ruski jezik. Artour je kot prvo v Evropi predstavilo prav Pogrebno podjetje Maribor.

Prireditve so se udeležili gospod Yury Metelev, svetovalec in vodja Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, delegacija ruskih učencev, učenci O. Š. Draga Kobala, predstavniki mesta Maribor, na čelu z županom dr. Andrejem Fištravcem, mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor d. d. in predsednica Združenja evropsko pomembnih pokopališč ASCE, direktorica Muzeja NO, dr. Aleksandra Berberih Slana ter predstavniki mladine in veteranov.

Padlim borcem, pokopanim v Grobnici sovjetskih vojnih ujetnikov in Partizanski grobnici, so se udeleženi gostje poklonili s polaganjem vencev ter cvetja in tako izkazali spoštovanje vojnim žrtvam druge svetovne vojne.