Spomenik miru v Sarajevu

Ideja o Spomeniku miru, ki prihaja iz Maribora, je dobila nadaljevanje.

V Sarajevu je bil 24.10.2011 svečano odkrit Spomenik miru, posvečen vsem žrtvam, otrokom, ženam in vsem članom mednarodnih mirovnih misij, ki so v zadnji vojni izgubili življenje v Bosni in Hercegovini.


Spomenik sta odkrila Fikret Musić, premier vlade Kantona Sarajevo (KS) in Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor d.d. in predsednica Združenja Evropsko pomembnih pokopališč (Assocation of Significant Cemeteries in Europe – ASCE), ki je bila tudi slavnostna govornica.

Slovesnosti v Sarajevu so se udeležili: vrh Bosne in Hercegovine na čelu s premierjem KS in ministri, visok diplomatski zbor, med katerimi je bilo kar 16 veleposlanikov ter številni drugi zelo visoki gosti. Na povabilo župana Sarajeva se je slovesnosti udeležil tudi župan mesta Maribor.

Kot uvodoma navedeno prihaja osnovno sporočilo projekta iz Maribora, kjer smo 20. maja 2011 slovesno odkrili prvi tovrstni Spomenik miru, v poklon vsem vojnim žrtvam, brez delitev in brez vrednostnih sodb, podrejeno ustvarjanju spominov.

Samo idejo, katere namen je graditi skupno zgodovinsko zavest, brez delitev in brez vrednostnih sodb, je iz Maribora prevzela vsa Evropa in se po Sarajevu širi tudi v druga mesta v Evropi, najprej v Beograd, nato pa sledijo: Bilbao, Bukarešta, …. Srbski minister Sulejman Ugljanin je v Sarajevu prevzel simbolični Spomenik miru in napovedal njegovo otvoritev v maju 2012.

Tako so naše ideje o človeškem dostojanstvu in miru presegle meje pojmovanja pokopališč, sama ideja postavitve spomenika, posvečenega vsem žrtvam pa pomeni prehod iz anonimnih grobišč v kulturni spomenik oz. območja kulturne dediščine, ki se odraža v višji stopnji javnega interesa. Ideja je bila z veliko podpore sprejeta s strani mednarodne diplomatske in strokovne javnosti.

O slovesnosti so zelo obširno poročali tudi bosanski mediji (radio, televizija, časniki, kot na primer Oslobodjenje, itd).