Simpozij: Digitalne tehnologije na pokopališčih

Več kot 40 udeležencev iz 13 držav se je udeležilo simpozija, ki smo ga organizirali v sodelovanju z ASCE in Žale Ljubljana.

Evropska pokopališča se soočajo s pomembnim izzivom ohraniti dediščino in tradicijo, a hkrati slediti implementacijam novih tehnologij. Umetna inteligenca, 3D tiskanje in virtualna realnost (Virtual Reality) bodo namreč v prihodnje močno vplivale na razvoj pokopališč. Pričakujemo lahko pojav novih oblik spomenikov, integracijo digitalnih dodatkov in drugih elementov, ki bodo spreminjali tako arhitekturno podobo kot običaje.

Prav zaradi vseh teh vplivov se je v sklopu projekta Pot evropskih pokopališč (European Cemeteries route) organiziral simpozij, ki je potekal 6. in 7. aprila 2017, v Ljubljani.

Vsem udeležencem je dobrodošlico izrekla mag. Lidija Pliberšek, predsednica Združenje evropsko pomembnih pokopališč (Association of Significant Cemeteries of Europe) in direktorica Pogrebnega podjetja Maribor.

Udeleženci simpozija so se imeli priložnost seznaniti z različnimi temami, od širšega razumevanja projekta Pot evropskih pokopališč do načinov na katere lahko digitalne tehnologije spreminjajo in hkrati ohranjajo pokopališča, kot jih poznamo. Udeleženci so lahko testirali tehnologijo virtualne resničnosti v obliki sprehoda po znamenitem pokopališču Žale.

Udeleženci simpozija so lahko hkrati preizkusili mobilno platformo ARTOUR. S pomočjo aplikacije so sodelovali na testnem projektu raziskovanja in odkrivanja pokopališča Žale in v zgolj 2 urah vodenega ogleda dodali 36 točk.

Več o utrinkih in ugotovitvah simpozija, ki je navdušil udeležence, lahko preberete na spletni strani samega dogodka.