S spoštovanjem pravil na pokopališču izkazujemo pieteto do umrlih

Pokopališče kot prostor spomina je tudi zrcalo mesta, ljudi in njihovih običajev. Na lokaciji, kot je pokopališče, ki je z vidika rabe prostora v prvi vrsti namenjeno pokopavanju in ohranjanju spomina na umrle, veljajo za vse obiskovalce pravila, s katerimi izkažejo spoštovanje do umrlih, drugih obiskovalcev in samega kraja.

Pred nami so velikonočni prazniki, ko bodo številni obiskali grobove svojih najbližjih z namenom, da se jim poklonijo. Prav vsak ima pravico, da to stori v miru in tišini, zato bodimo ob obisku pokopališča uvidevni, spoštljivi in pozorni, da s v svojo dejavnostjo ne motimo drugih in ob tem ohranimo tudi pieteto do umrlih. S spoštovanjem preprostih pravil bomo pokopališča ohranili kot kulturno dediščino; zato prijazno podajamo nekaj nasvetov ob obisku pokopališč Pobrežje in Dobrava, ki sta v upravljanju Pogrebnega podjetja Maribor iz Skupine JHMB.

Psov ne vodimo na pokopališča

Po Odloku o pokopališkem redu na območju Mestne občine Maribor, ki ureja pravila vedenja na pokopališču, vodenje psov na območje pokopališča ni dovoljeno. V ta namen so na obeh pokopališčih postavljene table, ki psom prepovedujejo vstop. Pokopališko okolje namreč psom ne predstavlja nobene prednosti, ob tem pa lahko zmotijo mir drugih obiskovalcev in z iztrebki onesnažijo mesto spomina. Vsem lastnikom psov tako svetujemo, da ob obisku pokopališča svoje štirinožne prijatelje pustijo doma in kasneje preživijo prosti čas z njimi, denimo na sprehodu v naravo.

Sprehod po pokopališču opravimo peš

Na območju pokopališča ni dovoljena uporaba koles ali katerihkoli drugih prevoznih sredstev. Izjema so otroški in invalidski vozički. Če se pripeljemo do pokopališča s kolesom, ga pustimo ob vstopu na temu namenjenem prostoru. Nadzor nad izvajanjem odloka in s tem vzdrževanjem reda, čistoče in miru na območju obeh pokopališč vršijo mestni redarji. Pri tem pozdravljamo odločitev Mestne uprave MO Maribor, da bodo mestni redarji na pokopališčih v prihodnje še bolj prisotni. Na ta način želimo zagotoviti, da lahko vsak opravi obisk svojih preminulih v miru, brez motečih trenutkov.

Na pokopališču ohranjamo red in čistočo

Na pokopališčih je treba upoštevati načela odgovornega ravnanja do okolja.

Tako kot v svojih domovih moramo tudi na pokopališčih poskrbeti, da odpadke, ki jih povzročimo ob obisku ali urejanju grobov, odložimo v ustrezni zabojnik. Vsaka skupina odpadkov ima svoje mesto v posebnem zabojniku za ločeno zbiranje; v posamezen zabojnik lahko odlagamo le tiste odpadke, ki jim je namenjen.

Pogrebno podjetje Maribor ima na območju obeh pokopališč 33 komunalnih otočkov (betonski ali tlakovan prostor za zabojnike, ograjen s cipresami), namenjenih ločenemu zbiranju odpadkov. Odpadke ločujemo glede na označbo na zabojniku: odpadne nagrobne sveče (ostanki sveč); biološke odpadke (ostanki cvetja in grmovnic, trava, zemlja …); odpadno embalažo (plastenke, vrečke, škatle, …); ostale odpadke (plastično cvetje, cvetlični lončki, krpe …) in gradbene odpadke (kamenje, betonski odpadki …).

Nedosledno ločevanje odpadkov otežuje njihovo nadaljnjo predelavo in posledično povzroča višje stroške vzdrževanja obeh pokopališč. Prav tako se moramo zavedati, da je voda dragocena dobrina, zato z njo ravnamo skrbno. Za zalivanje uporabimo le toliko vode, kolikor je okrasno cvetje ali travna ruša potrebuje. S skupnimi močmi bomo lahko ohranili urejeno pokopališče in predvsem poskrbeli za okolje.

Spomladansko urejanje grobov pred velikonočnimi prazniki

Urejen grob je del naše tradicije, predvsem pa izraža spoštovanje do pokojnika. V času pred velikonočnimi prazniki imamo v Cvetličarni Aralija pestro izbiro pripravljenih zasaditev v lončkih, obarvanih tudi z velikonočnimi motivi, s katerimi lahko obogatite grobove svojih najdražjih. Pri urejanju grobov sledite svojemu srcu, še pomembnejše pa so iskrene misli na preminule.

Obiščite svoje najdražje in vzemite si čas za obujanje prijetnih spominov. Ob tem naj hitenje nadomestita umirjenost, potrpežljivost in spoštovanje pietete do umrlih. S tem omogočate sebi in drugim obiskovalcem prijetnejši obisk pokopališča.