Razstava Symbols uradno odprta v Vetrinjskem dvoru

"Svet je obdan s simboli. Ničesar ni moč dojeti čutno, ne da bi pri tem trčili ob simbolno auro stvari."

Z besedami Hermanna Nitschea je na otvoritveni slovesnosti razstave Symbols, kultura smrti in kulturnega življenja občinstvo pozdravil avtor postavitve razstave in redni profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, Samuel Grajfoner.

Pred in za njim so za mikrofon stopili še:

  • mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor in predsednica ASCE,
  • predstojnik oddelka za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, red. prof. Dušan Zidar,
  • dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor in
  • g. Uroš Prikl, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije.

Po slavnostnih in pozdravnih nagovorih eminentnih govorcev so obiskovalci občudovali izbrane grafike različnih mednarodnih avtorjev, ki predstavljajo interpretacije zaznanih simbolov na evropskih pokopališčih.

Ob grafikah so obiskovalci še zaznali QR kode, ki so jih popeljale do z razstavljenimi grafikami inspiriranih glasbenih in plesnih posnetkov. Gostje razstave so s pomočjo kombiniranih umetniških elementov in medijev globje spoznavali mističen svet simbolov na pokopališčih Evrope. 

Tako je 9. novembra v Vetrinjskem dvoru v Mariboru bila odprta zelo uspešna, potujoča, multidisiplinarna razstava Symbols, v organizaciji Pogrebnega podjetja Maribor skupaj z oddelkom za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru - del večletnega mednarodnega projekta z enakim naslovom Symbols.

Raziščite še vi razstavo kulture smrti in kulturnega življenja - zanimiv svet simbolov evropskih pokopališč, ki bo na voljo do 30. novembra 2016, v razstavišču Vetrinjskega dvora! Vljudno vabljeni!

oddaji TELE M na RTV 4 je bil prikazan prispevek o odprtju razstave Simboli. V njem so, skozi intervjuje z organizatorji in posnetke utrinkov iz otvoritvene slovesnosti, predstavili projekt Symbols in isto poimenovano razstavo.

Celoten video prispevek lahko pogledate TUKAJ.