Predstavitev digitalnega nagrobnika iTernal

Pogrebno podjetje Maribor je v četrtek, 23. marca 2017, ob 11. uri, predstavilo digitalni nagrobnik iTernal.

Ob kapelici na južnem delu pobreškega pokopališča je postavljen novi digitalni nagrobnikGre za prvi tovrstni izdelek digitalne dobe sploh, ki je plod sodelovanja FERI-ja (Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor) z domačimi in mednarodnimi SME-ji (mala in srednje velika podjetja).

Današnji napisi na nagrobnikih so kratki in ne povedo več kot zgolj nekaj najosnovnejših podatkov. Digitalni nagrobnik iTernal omogoča, da nanj zapišemo veliko več informacij o življenju, delu, hobijih, srečnih in žalostnih prelomnicah v življenju pokojnika. Nagrobnik tako ni več le nosilec imena ali podobe pokojnega, ampak postane pripoved o njem, simbolizira svojo sporočilnost vsem, ki se ozrejo nanj in kliče k nepozabnosti.

iTernal je lahko poljubne velikosti, opremljen z visoko stopnjo svetilnosti, naprednimi vmesniki, zavarovan je proti vandalizmu, prilagojen različnim vremenskim razmeram, vsebuje očesno prepoznavanje in senzor gibanja, napajan pa je lahko na klasično elektriko, solarno energijo ali baterije. V fazi mirovanja so na zaslonu kot pri klasičnem kamnitem nagrobniku prikazani osnovni podatki o pokojnem, ko mimoidoči za nekaj sekund stoji pred njim, se začne odvijati vsebina, ki je shranjena v njem.

Cena digitalnega nagrobnika velikosti in vsebine vzorčnega, ki stoji na pobreškem pokopališču, znaša slabe tri tisočake.

Digitalni nagrobnik iTernal je na pokopališču Pobrežje predstavil dr. Milan Zorman, redni profesor na FERI-ju.