Pokop posmrtnih ostankov iz Hude jame

V Parku spominov na pokopališču Dobrava, prostoru spomina brez delitev in vrednostnih sodb, je v četrtek 27.10.2016 potekala spominska slovesnost ob pokopu posmrtnih ostankov prenesenih iz Barbarinega rova v Hudi jami.

Vence sta položila politična vrha Slovenije in Hrvaške, pogrebna maša je potekala v skupni izvedbi slovenskih in hrvaških cerkvenih predstavnikov.

Na pokopališče Dobrava sta že dopoldne prišla predsednika Republike Slovenije in Republike HrvaškeBorut Pahor in Kolinda Grabar Kitarović. Ob dopoldanski žalni slovesnosti je hrvaška predsednica položila venec, nato pa skupaj s predsednikom Slovenije odšla do grobnega mesta v Parku spominov. 

Žalne slovesnosti na Dobravi so se udeležili številni diplomati in cerkveni dostojanstveniki z nuncijem na čelu ter visoki predstavniki države in politike, med njimi: hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, predsednica NSi Ljudmila Novak, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, podpredsednik državnega zbora Primož Hainz, župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec. Venec sta položila predsednik državnega zbora Milan Brglez in podpredsednik vlade Boris Koprivnikar.

Osrednji govornik na popoldanski slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.