Pogrebna slovesnost ob pokopu posmrtnih ostankov iz Hude jame

Obveščamo vas, da bo v četrtek, 27. 10. 2016 v Parku spominov na pokopališču Dobrava potekala poslovitvena slovesnost s pokopom posmrtnih ostankov iz Barbarinega rova v Hudi jami.

Protokol pogrebne slovesnosti

10.00 Postavitev krste v poslovilno vežico 

11.00 Prihod predsednika Republike Slovenije in predsednice Republike Hrvaške pred Park spominov Dobrava

12.30 Moštvo Pogrebnega podjetja Maribor odnese krsto iz poslovilne vežice in prepelje v Stolnico svetega Janeza Krstnika v Mariboru

15.50 Pogrebno moštvo krsto odnese iz cerkve in jo prepelje na ploščad pred Parkom spominov Dobrava

16.00 Pričetek poslovitvene svečanosti 

  • nagovor predstavnika svojcev
  • nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja
  • mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl blagoslovi krsto in opravi krajši obred
  • pogrebni sprevod do Parka spominov
  • pokop s spustitvijo krste v grob
  • slovo od pokojnih s polaganjem cvetja v grobno jamo

Pokopališki red

Pokopališče Dobrava je multikulturno pokopališče, na katerem so pokopani pripadniki različnih ver in narodnosti. Pogrebno podjetje Maribor d.d. kot upravljavec pokopališča Dobrava pozorno skrbi za pietetni odnos in možnosti vseh svojcev, da se v miru posvečajo spominom na svoje pokojne sorodnike in prijatelje ter pri tem ne motijo drugih.

Zato vljudno prosimo vse obiskovalce, da upoštevajo prisotnost drugih in načela odgovornega ravnanja do okolja. V času pred 1. novembrom je na pokopališču še posebej veliko aktivnosti svojcev, zato je potrebna toliko večja pozornost.

Med pogrebnimi slovesnostmi je vselej še posebej pomembno, da se na pokopališče ne prinaša predmetov, ki bi lahko bili iz verskih ali drugih kulturnih prepričanj moteči za svojce oziroma druge obiskovalce pokopališča. Zato zastave, napise, ki niso del protokola, ne nosimo na pogrebno slovesnost.

Za več podrobnosti vam je na razpolago odlok o pokopališkem redu na območju mestne občine Maribor.

Zemljevid

Pokopališče Dobrava se nahaja v neposredni bližini avtoceste, izvoz Maribor - center oziroma Tezno. Ob pokopališču sta na razpolago 2 veliki parkirišči, od katerih je urejen neposreden dostop v osrednji objekt.