Pestro dogajanje na pokopališču Pobrežje v okviru Dnevov dediščine evropskih pokopališč

Letošnje Dneve dediščine evropskih pokopališč, ki potekajo v času med 24. majem in 2. junijem in v znamenju okoljske trajnosti, na Pogrebnem podjetju Maribor obeležujemo s pestrim programom in dogajanjem.

Dnevi dediščine evropskih pokopališč so eden od glavnih mednarodnih projektov, ki se odvija po okriljem Združenja evropsko pomembnih pokopališč ASCE, ki mu predseduje Pogrebno podjetje Maribor. Letos v projektu sodeluje tudi Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije, kar omogoča izvajanje številnih pomembnih projektov na pokopališčih po vsej Sloveniji.

V sklopu obeleževanja teh pomembnih dnevov smo na Pogrebnem podjetju Maribor v duhu spodbujanja okoljske trajnosti izpeljali številne aktivnosti.

  • Ureditev šestih vzorčnih grobnih mest v znamenju trajnosti

Vrtnarji in cvetličarji Cvetličarne Aralija Pogrebnega podjetja Maribor so na šestih grobnih mestih zasadili rastline, odporne na sušna obdobja in jih označili s posebnimi tablicami. Vzorčno urejena in zasajena grobna mesta so odlična priložnost prepoznavanja trajnostne zasaditve, pri kateri je tako potreba po zalivanju kot vzdrževanju zasaditve manjša.

  • Kulturni dan za osnovnošolce

Za učence OŠ Toneta Čufarja Maribor smo v torek, 28. maja, organizirali kulturni dan na pokopališču Pobrežje. Učence so sprejeli v baročni kapelici na južnem delu pokopališča. Učencem je bil predstavljen pomen pokopališča, ki predstavlja pomembno kulturno dediščino v širšem evropskem prostoru in predstavlja kraj, kjer so našli svoj pokoj prvi graditelji in oblikovalci mesta, obrtniki, trgovci, lastniki tovarn, športniki, znanstveniki, vojaki, politiki in preprosti ljudje.

S sprehodom po pokopališču so s pomočjo mobilne aplikacije ARtour odkrivali zgodbe ljudi, arhitekturne in zgodovinske zanimivosti.

V juniju bomo na podoben način izpeljali kulturni dan na pokopališču tudi za učence OŠ Ludvika Pliberška Maribor.

  • Prireditev z okroglo mizo na temo trajnosti

V torek, 28. maja, je bil v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Maribor v večnamenski dvorani na pokopališču Pobrežje izpeljan dogodek Trajnostni razvoj pogrebnih in pokopaliških dejavnosti z vidika različnih generacij, s poudarkom na mladih, ki se je zaključil z okroglo mizo. Na dogodku so bile izpostavljene pomembne trajnostne teme in priložnosti za trajnostni prehod pogrebnih in pokopaliških dejavnosti, v okviru delitve mnenj pa so udeleženci okrogle mize predstavili različne izzive na tem področju. Udeleženci okrogle mize so bili mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, Miro Mihec, predstavnik VGC Maribor, Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja, Jon Kanjir, predstavnik projekta Drevo za življenje, Matic Lorbek, predstavnik podjetja Charons Ferry, Brezčasen spomin ter Nada Kunstek iz društva Hospic. Dogodek je kulturno obarvala vokalna skupina Cantare.

Po zaključku so si udeleženci dogodka ogledali trajnostne primere zasaditev na pokopališču ter vzorčno urejena grobna mesta.

  • Razstava trajnostnih rastlin in aranžmajev

Spremljevalni dogodek predstavlja razstava rastlin in aranžmajev na temo okoljske trajnosti na platoju pred Cvetličarno Aralija. Razstava je bila postavljena v petek, 24. maja in bo na ogled do sobote, 2. junija, v času med 7. in 18. uro; v soboto med 7. in 15. uro. Na razstavi je mogoče spoznati izbor rastlin, ki so primerne za zasaditev na grobovih, pri čemer se poudarja trajnost in nizko vzdrževanje ter najboljše možnosti za zasaditev, ki je lahko lepa in trajnostna.

Vabljeni, da si do sobote, 2. junija, ogledate čudovito razstavo trajnostnih rastlin, se sprehodite po pokopališču Pobrežje in si ogledate vzorčna, trajnostno urejena grobna mesta in odkrivate zasaditve medovitih rastlin, ki so neprecenljiva paša za čebele. S sprehodom po parku spomina na pokopališče Dobrava boste naleteli tudi na urbani čebelji panj, s katerim pomagamo graditi bolj medeno prihodnost.