Obeležimo skupaj dneve evropskih pokopališč 2022

Pogrebno podjetje Maribor iz Skupine JHMB kot predsedujoči član združenja ASCE v času dnevov dediščine evropskih pokopališč, ki bodo letos potekali med 27. majem in 5. junijem, vabi k obisku obeh evropsko pomembnih pokopališč v Mariboru, to sta pokopališče Pobrežje in pokopališče Dobrava. S tem se Maribor pridružuje aktivnostim v ostalih evropskih mestih.
Teden bo tradicionalno posvečen odkrivanju zgodovine, kulture, arhitekture in spominov, ki se prepletajo na evropskih pokopališčih, s čimer želimo doseči pri javnosti, da pogleda na pokopališča s širše perspektive in dvigne zavest o pomembnosti in večplastnosti pokopališč.

Raziskujmo trenutke spomina na pokopališču Dobrava

Pokopališče Dobrava postaja tudi zanimiv razstavni prostor. V teh dneh je na Dobravi postavljena razstava SunCemet, ki nam ponuja edinstveno potovanje po največjih evropskih pokopališčih. Razstavljena dela nas bodo popeljala med spomine, obsijane s soncem. Prepustimo se spominom, obsijanim s soncem na razstavi na Dobravi.

Sprehodimo se z aplikacijo ARTOUR po pokopališču Pobrežje

V Pogrebnem podjetju Maribor iz Skupine JHMB želijo spodbuditi tudi mlade, da samostojno raziskujejo kulturno dediščino naših pokopališč. Z brezplačno aplikacijo Artour se bodo lahko sprehodili po različnih poteh pokopališča in spoznavali zgodovinske spomenike, pomembne osebnosti, športne in zdravniške legende ali vojaške zgodbe. Odkrili bodo, da pokopališča ponujajo veliko več kot čutiti spomine na svoje najbližje. Raziskovanje poti in točk lahko pomeni tudi krepitev medgeneracijskega sodelovanja; starejšim bo še kako prijetno, ko jih bodo njihovi otroci ali vnuki popeljali skozi zgodovino na čisto poseben način. Raziskujmo poti po pokopališču in se na svojstven način povežimo z mestom in njegovo zgodovino.

Občudujemo lahko tudi razstavljeno žalno floristiko

Cvetje in nasadi so pomemben del spomina na življenje ljudi, saj obogatijo zgodbe iz spomenikov z barvami in oblikami, obiskovalcem pa ponudijo umirjenost. Cvetličarna Aralija bo ob dnevih dediščine evropskih pokopališč med 26. in 28. majem uredila posebno razstavo žalne floristike v pastelnih barvah, nastalo izpod rok ustvarjalnih cvetličark Pogrebnega podjetja. Razstava bo na ogled pred Cvetličarno Aralija. Razvajajmo svoje oči na razstavljeni žalni floristiki.

Obeležimo skupaj dneve evropskih pokopališč in spoznali bomo, da nam lahko pokopališča pričarajo veliko več, kot je morda čutiti na prvi pogled.
Dopustimo, da postanejo prostor spoznavanja ljudi iz različnih časovnih obdobij, kulture, zgodovine in raznih običajev.

Vabljeni, da obiščete pokopališči Pobrežje in Dobrava in ju začutite v povsem novi luči