Nekoč krste, danes predvsem žare

Klasičen pokop s krsto vse bolj izpodrivajo kremacije oziroma upepelitve pokojnikov.

Če je v preteklosti prevladoval klasičen pokop s krsto, je danes ta trend precej drugačen. V tujini je pokopov s krsto še vedno veliko. To velja predvsem za države, ki so bolj navezane na tradicijo, kot je denimo območje nekdanje Jugoslavije. Vendar to ne velja za Slovenijo.

Pri nas je pokop z žaro že nekaj let prevladujoč način pokopa in močno presega število pokopov s krsto. Eden glavnih razlogov za tak trend je verjetno dejstvo, da je pokop z žaro bolj enostaven. Poleg tega je za svojce slovo od umrlega pri žarnem pokopu načeloma manj dramatično in boleče.

V Sloveniji imamo le dve upepeljevalnici – eno v Mariboru in eno v Ljubljani. Pogrebno podjetje Maribor izvaja dejavnost upepeljevanja že od leta 1997. Zaradi vse večjega povpraševanja po upepeljevanju oziroma žarnem pokopu, smo leta 2010 pričeli z obratovanjem nove, tretje kremacijske peči. Z aktiviranjem nove peči in obnovitvijo obeh starih peči so se povečale kapacitete in odpravile čakalne vrste.

O razsežnostih povpraševanja po žarnem pokopu prav tako pričajo statistični podatki. Na podeželju je žarnih pokopov okrog 50%. V Ljubljani, Mariboru in drugih večjih urbanih območjih se delež upepelitev giblje kar med 90 in 95%, med drugim zaradi prostorske stiske.

Glede na število vseh kremacij opravljenih v Sloveniji, odstotek upepelitev v Mariboru narašča. Leta 2010 smo v Pogrebnem podjetju Maribor izvedli 21,01% vseh kremacij. Leta 2013 je odstotek narastel na 28,44%. Prav na današnji dan (30. 5. 2014) smo izvedli že 50.000 kremacijo oziroma upepelitev.