Kulturni večer – med zgodbami in spomeniki preteklosti

Pokopališča ponujajo možnost za razumevanje in raziskovanje zgodovine, kulture ter arhitekture mest, kjer se nahajajo.

Kot taka so pomemben del naše kulturne dediščine. Z namenom širjenja poglobljenega razumevanja pokopališč smo se v Pogrebnem podjetju Maribor iz Skupine JHMB odločili pri tem narediti še korak naprej.

Zgodbe osebnosti, pokopanih na pokopališču Pobrežje, skozi oči Toneta Partljiča V soboto, 3. decembra, ko praznujemo neformalni praznik kulture, ki obeležuje dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna, bomo tudi na pokopališču Pobrežje, kot enem pomembnejših pokopališč Združenja ASCE, na prav poseben način odprli vrata obiskovalcem. V sodelovanju z mariborskim pisateljem Tonetom Partljičem bomo novo večnamensko dvorano na pokopališču Pobrežje obogatili z literarnimi dimenzijami, saj jo bomo napolnili z zanimivimi ljudskimi zgodbami in odlomki o znanih ljudeh, ki so našli tihi dom na tem pokopališču. Družili se bomo na kulturnem večeru – med zgodbami in spomeniki preteklosti.

Še več, po druženju ob zanimivih zgodbah bomo z njimi nadaljevali tudi ob obisku posameznih grobnih mest teh osebnosti in še tam razkrili nekaj dejstev, ki bodo v soju prižganih bakel obiskovalcem napolnile večer z bogatimi vsebinami in zanimivostmi.

Želimo si, da tovrstni kulturni večeri na pokopališču postanejo stalnica in prinašajo bogato sporočilo o zgodovinski in kulturni dediščini pokopališč tako med lokalnimi prebivalci kot turisti.  

Pokopališča so pomemben del kulturne dediščine

Pogrebno podjetje Maribor krepi ozaveščenost o pomenu pokopališč tudi s predstavitvijo pokopališča kot muzeja na prostem, prireditvenega in razstavnega prostora. »Pokopališča so svojevrsten zapis zgodovine in pogosto celo edini dokaz minulih dogodkov, obdobij in ljudi, ki so tukaj živeli. So pomembni arhitekturni kompleksi in enkratni 'katalogi' kiparskih tokov. So osupljive pripovedi o zgodovini mest in celih narodov ter unikatna zrcala okusov in običajev vseh družbenih slojev, ki so se spreminjali s časom in prostorom. Torej pokopališča še zdaleč niso zgolj prostor za pokop umrlih, temveč so pomemben del kulturne dediščine, ki jo je treba ohranjati tudi za prihodnje rodove,« je poudarila mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor.

Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da je podjetju uspelo razširiti svojo prepoznavnost iz regionalnega prostora v širši evropski prostor, pri čemer se kot predsedujoči član Združenja evropsko pomembnih pokopališč (ASCE) trudi spreminjati zaznavanje ljudi do pokopališč, da jih razumejo kot muzej na prostem in tudi mesto, zanimivo s turističnega vidika.

Vse meščane, ki želijo izvedeti kakšno zanimivo ljudsko zgodbo in modrost nekaterih pokopanih osebnosti na pokopališču Pobrežje, zato vljudno vabimo, da se nam pridružite na kulturnem večeru 3. decembra ob 17. uri in prisluhnete ljudskim zgodbam Toneta Partljiča. Zbrane bo uvodoma nagovorila direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek.