Hrvaški državni vrh na pokopališču Dobrava

Slovesnost in položitev venca žrtvam povojnih pobojev.

(15.5.2015) Hrvaški premier Zoran Milanović je zjutraj na mariborskem pokopališču Dobrava položil venec žrtvam povojnih pobojev, ki so umrle v povojnih pobojih maja 1945. Skupaj z njim sta se žrtvam poklonila predsednik sabora Josip Leko in obrambni minister Ante Kotromanović.

Grobnica vojakov, leta 1945 izvensodno pobitih na Teznu

Maja 1945 so jugoslovanske oborožene sile v Tezenskem gozdu pri Mariboru pobile od 15.000 do 20.000 pripadnikov oboroženih sil nekdanje NDH in civilnih beguncev, večinoma hrvaške narodnosti, ki so bili ujeti pri poskusu umika v Avstrijo.

Pokopani so bili v tri in pol kilometre dolgem protitankovskem jarku, ki je bil skozi Tezenski gozd izkopan med Dravo in cesto Celje - Maribor. Ob gradnji avtoceste aprila 1999 so v delu nekdanjega protitankovskega jarka, v dolžini 70 metrov, izkopali posmrtne ostanke 1179 žrtev, ki so bili nato julija 1999 položeni v kostnico na novem mariborskem pokopališču na Dobravi.

/images/temp/kamnosestvo-pokopalisca-pogrebi/polozitev-venca-na-dobravi-hrvaska-vlada-02.jpgFotografije iz spletne strani vlade Republike Hrvaške