Borut Pahor otvoril prvo pot v Parku spominov

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 19.10.2015, ob 14:30 na pokopališču Dobrava otvoril prvo pot v Parku spominov.

Pokopališče Dobrava

Pokopališče Dobrava je največje pokopališče na območju Mestne občine Maribor, ki se je odprlo leta 1985. Zgodba nastanka sega globje v sredino 20. stoletja, ko so nastale prve ideje za opustitev vseh mestnih pokopališč v Mariboru. Zaradi svojih naravnih in zgodovinskih značilnosti je Dobrava od svojih začetkov ustvarjalce, snovalce in obiskovalce usmerjala k miru, spokojnosti in enakosti brez delitev in vrednostnih sodb. Tako so nastale zamisli krajinskega arhitekta o pokopališču, kjer velja enakost post mortem. 

Ker leži na trasi nekdanjega protitankovskega jarka, v katerega so po koncu druge svetovne vojne pokopali žrtve povojnih pobojev, je vse od svojega odprtja to pokopališče povezano z odkrivanjem in shranjevanjem spominov na obdobje obeh svetovnih vojn. Že leta 1990 je bil tukaj postavljen spomenik Pobitim po 9.5.1945.

Park spominov

Leta 2012 je v okviru projekta Evropska prestolnica kulture nastala zasnova in odprtje Parka spominov, ki simbolno povezuje vsa vojna grobišča na mariborskem območju.

Ob 30. obletnici pokopališča Dobrava se prehaja od zasnove h konkretnim vsebinam tega parka. Pristopamo namreč k povezovanju spominov skozi zgodbe in v obliki parkovne ureditve s potmi po Parku spominov. S svojo zasnovo, postavitvijo, zgodbami in obeležji naj te poti povezujejo preteklost, sedanjost in prihodnost miru.

Na ta način želimo slehernemu človeku, ki je bil žrtev vojn, omogočiti dostojanstven osebni spomin. Hkrati gradimo kolektivni spomin narodov, katerih pripadniki so končali svojo pot na območju Slovenije. Oblikujemo prostor, kjer zgodbe brez delitev in vrednostnih sodb presegajo zgodovinska in ideološka nasprotja. Ustvarjamo unikatno območje kulturne dediščine.

Otvoritev prve poti v Parku spominov

V okviru 30. obletnice pokopališča Dobrava je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes obiskal Park spominov in se v osrednjem objektu udeležil svečanosti. V svojem nagovoru je dejal, da so pokopališča kraji osebnega in kolektivnega spominjanja ter opominjanja. Kot civilizirana bitja se moramo zavedati odgovornosti do vseh vojnih in povojnih žrtev - tistih, ki smo jih poznali in tistih, ki jim ne vemo imena. Zaveda se, da s spomeniki ni mogoče zaceliti ran, ki so prizadele ljudi, a meni, da imajo lahko spomeniki simbolno moč, saj v zadnjem času postajajo kraji, kjer se razpravlja o spravi (vir: spletna stran predsednika).

Prireditev se je zaključila s slavnostno otvoritvijo prve poti v Parku spominov Dobrava, kar sta z odgrnitvijo table ob poti naredila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek.

Materiali za medije

Na razpolago so vam visoko kakovostne fotografije iz pokopališča Dobrava in Parka spominov v tem albumu. Prosimo, da kot vir v primeru rabe teh fotografij zapišete Pogrebno podjetje Maribor.