Sanacija Czeikovih arkad

Ker so arkade spomeniško zaščitene, se projekt izvaja v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, OE Maribor.

Pokopališče Pobrežje predstavlja s svojo bogato tradicijo pomemben del zgodovinske in arhitekturne podobe Maribora. Pohvali se lahko s številnimi pomembnimi osebnostmi, ki so na njem pokopane ter arhitekturnimi spomeniki velikega kulturnega pomena. 

Ohranjanje kulturne dediščine

Pogrebno podjetje Maribor skrbi, da je pokopališče, kot mesto spomina, redno vzdrževano in urejeno. K temu med drugim spada investiranje v obnovo in vzdrževanje pomembnih delov pokopališča.

Trenutno se na pokopališču Pobrežje izvaja sanacija Czeikovih arkad, ki so bile postavljene leta 1930 po načrtih arhitekta Maxa Czeikeja. Ob prehodu z mestnega pokopaliča na frančiškansko tako stojita arkadna opečnata hodnika, ki ju sestavlja 18 obokov, pod katerimi so nameščene grobnice. Sanacija zajema obnovo stopnic Czeikovih arkad ter tlakovanje poti pred arkadami.

Ker so arkade spomeniško zaščitene, se projekt izvaja v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, OE Maribor.

Strpno in previdno

Czeikove arkade se nahajajo v neposredni bližini grobnih mest. Nekateri grobovi so tako zaradi sanacije težje dostopni. Pogrebno podjetje Maribor prosi najemnike grobov in ostale obiskovalce pokopališča Pobrežje za potrpežljivost, razumevanje in previdnost pri gibanju na tem območju pokopališča.

Projekt bo predvidoma končan 20.10.2017.