Pogrebno
podjetje
Maribor d.d.
Ustvarjamo mesto spomina
Searching please wait
Pogrebno podjetje Maribor

Vodnik po pobreškem pokopališču

Pogrebno podjetje Maribor je kot član Združenja evropsko pomembnih pokopališč (ASCE) sprejelo zavezo, da bo ohranjalo kulturno dediščino pokopališč in skrbelo za osveščanje javnosti. Eden takšnih projektov je bila izdaja Vodnika po pobreškem pokopališču, v katerem so zbrani podatki o pomembnih Mariborčanih, pokopanih na pobreškem pokopališču.

Vodnik po pobreškem pokopališču, ki ga je pripravil zgodovinar Sašo Radovanovič, predstavlja zgodovino mariborskih pokopališč in predvsem današnjega pokopališča Pobrežje. V vodniku so predstavljene tudi tri skupne grobnice in 80 pomembnih prebivalcev Maribora, ki so pokopani na pobreškem pokopališču.

"Najtežji del priprave vodnika je bil zagotovo izbor ljudi - koga uvrstiti v vodnik in kakšno merilo izbrati," razlaga mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor in dodaja: "Na koncu smo se odločili, da bodo v vodniku tisti, po katerih je mesto že poimenovalo svoje ulice. Zavedamo pa se, da bi si prostor v tem vodniku (in v imenih ulic) zaslužili še mnogi."

V pripravi je tudi že nov vodnik po vojnih grobiščih na pobreškem pokopališču, v katerem bodo predstavljena vsa grobišča, ki smo jih v Pogrebnem podjetju Maribor opredelili s projekti v prejšnjih letih.


Vodnik po pobreškem pokopališču lahko po ceni 5,00 € kupite v Pisarni pokopališča Pobrežje, na naslovu: Cesta XIV. divizije 42, 2000 Maribor, tel: 02/480 01 32.