Pogrebno podjetje Maribor d.d.

Slovesnost ob odkritju Spomenika miru

S postavitvijo Spomenika miru in tabel z imeni padlih vojakov, ki so življenje izgubili v času druge svetovne vojne, v Pogrebnem podjetju Maribor d.d. zaključujemo aktivnosti odmevnega mednarodnega projekta »Vojna grobišča na pobreškem pokopališču.«

Slovesnost z odkritjem Spomenika miru in tabel z imeni padlih vojakov se je odvijala v petek, 20. maja 2011. Zbrane je nagovorila slavnostna govornica dr. Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo. Poleg ministrice so se slovesnosti udeležili tudi župan Franc Kangler, predsednik SDS Janez Janša in podpredsednik Državnega zbora RS dr. France Cukjati, kot tudi drugi politični predstavniki, diplomati in veleposlaniki.

Spomenik miru je prvi tovrstni spomenik, posvečen miru in predstavitvi zgodovine, razbremenjene vseh ideoloških razsežnosti, ne samo pri nas, temveč kjerkoli na svetu. 

Direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, mag. Lidija Pliberšek, meni, da ima dogodek veliko simbolično in povezovalno vrednost, katere namen je graditi skupno zgodovinsko zavest, brez delitev in brez vrednostnih sodb in upa, da se bo osnovno sporočilo projekta širilo dalje po vsej Evropi.

K spomeniku so poleg delegacije Slovenske vojske položili vence veleposlaniki in vojaški atašeji Cipra, Grčije, Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Italije, Rusije, Črne gore, Avstralije, Nove Zelandije, Češke, Madžarske, Nemčije, Litve, Francije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Ukrajine, Srbije in Poljske.