Pogrebno
podjetje
Maribor d.d.
Ustvarjamo mesto spomina
Searching please wait

Kaj storiti ob izgubi hišnega ljubljenčka

Kaj morate vedeti ob izgubi vaše hišne živali?

Katere živali sodijo med male (hišne) živali
Med male živali sodijo psi, domače mačke, domače ptice, mali glodalci, terarijske, akvarijske in druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, rekreacijo, varstvo in pomoč človeku.

Prijava smrti
Za pokop male živali na Pokopališču za male živali potrebujete dovoljenje za pokop, ki ga po pregledu preminule živali izda izbrani veterinar. Veterinarske preglede trupov malih živali opravljajo na zahtevo imetnika živali verificirane veterinarske organizacije.

Prevoz živali
Za prevoz živali do Pogrebnega podjetja Maribor, vrtnarija Dobrava, poskrbi imetnik živali sam. Žival mora biti v ustrezni nepropustni vreči, ki jo lahko prevzamete na Pogrebnem podjetju Maribor, Cesta XIV. divizije 39/a, 2000 Maribor, na vrtnariji Dobrava ali po dogovoru pri svojem veterinarju. Prevoz in pokop poginule živali se mora opraviti v 24 urah, v času poletja v 12 urah. V primeru hrambe živali v ustrezni hladilnici, se prevoz opravi po dogovoru.

Možnost upepelitve in pokopa z žaro
Pogrebno podjetje Maribor bo v sodelovanju z avstrijskim krematorijem ponujalo možnost upepelitve in shranjevanja pepela v žari. Pri tej alternativni možnosti pokopa ni potreben prevoz v nepropustni vreči in se lahko opravi kasneje kot v 24 urah.

Pogreb
Pogreb se lahko izpelje le z dovoljenjem za pokop, ki ste ga prejeli od veterinarske organizacije. Pokop trupov malih živali namreč ni dovoljen v primeru suma prisotnosti kužne bolezni.
Pogrebno podjetje Maribor uredi vse potrebno za pripravo grobnega mesta in pokop hišne živali, kar zajema:
  • vpis živali v evidenčno bazo in določitev grobnega mesta;
  • prevzem živali v nepropustni vrečki;
  • položitev v krsto ali škatlo;
  • osnovno organizacijo pokopa (izkop jame, pogrebna slovesnost, položitev v jamo, pokop in prva ureditev groba).
Pogrebna slovesnost se lahko prilagodi vašim željam in potrebam ter vključuje govore in glasbeno spremljavo.