1. november, dan spomina na mrtve

V dneh okrog prvega novembra pokopališča v Mariboru obišče okrog 100.000 svojcev. Ker želimo, da bi vaš obisk pokopališču bil čim bolj prijeten, smo za vas pripravili nekaj napotkov in nasvetov.

Dan spomina na mrtve nas pripelje na pokopališča, kjer se sprehodimo, obiskujemo grobna mesta in spomenike, jih urejamo in prižigamo sveče - na ta način izražamo spoštovanje in spomin na naše bližnje, ki niso več med nami. Pokopališča oživijo in postanejo mesto srečanja in mesto spominov

Zloženka Utrip na pokopališčih

V času praznikov na pokopališčih obiskovalcem ponujamo informacijske zloženke, ki jih za vas pripravlja Pogrebno podjetje Maribor. Vabimo vas, da vzamete in preberete našo zloženko, ki bo na stojalih na vhodih in drugih mestih pokopališč Pobrežje in Dobrava.

Zloženka z naslovom Utrip na pokopališčih je namenjena informiranju o novicah, dogodkih in drugih pomembnih aktivnostih, ki jih vodimo. Želimo si, da boste v njej našli koristne vsebine in skupaj z nami ustvarjali mesto spominov.

Poti po simboliki pokopališča Pobrežje v sklopu mednarodnega projekta Simboli

/images/temp/pogrebi-pokopalisca-kamnosestvo/sidro-kolo-dharme-roki-3.jpgNa pokopališču Pobrežje, pred samim vhodom v kapelo, je skozi vse leto na voljo predstavitev treh poti po simbolih pokopališča Pobrežje. Poti nam razodevajo spomine na posamične zgodbe ljudi, ki so živeli tukaj. A hkrati skozi te zgodbe odstirajo zgodovino, običaje ter kulturno dediščino območja.

Omenjene tematske poti je Pogrebno podjetje Maribor pripravilo v sodelovanju s strokovnim raziskovalec mag. Matejem Daskom, ki je tekom poglobljene raziskave odkrival najpomembnejše simbole na pokopališču Pobrežje ter zgodbe za njimi. Iz nabora več kot 80 spomenikov z zanimivimi simboli so bile nato pripravljene 3 tematske poti simbolov (poklicnihverskih in simbolov usode), ki jih lahko obiskovalci spoznajo z mobilnim vodičem ARTOUR in so dostopne tako v slovenskem kot v angleškem jeziku.

Razstava v sklopu mednarodnega projekta Simboli

/images/temp/pogrebi-pokopalisca-kamnosestvo/lsadsymbolsexhibition24.jpgVljudno vas vabimo na razstavo interpretacije simbolov na pokopališčih v grafikah ter glasbi in plesu, ki bo v Vetrinjskem dvoru, v Mariboru, od 9. 11. do 30. 11. 2016.

V projektu je sodelovalo 39 umetnikov iz različnih evropskih držav.

Na razstavi bodo obiskovalci videli izbrane grafike, ki predstavljajo interpretacije avtorjev na tematiko pokopališč ter simbolov kot upodobitve življenja oziroma našega odnosa do smrti. V delih tako vidimo zelo nazorne upodobitve zaznanih simbolov, kakor zelo abstraktna prepletanja razmišljanj o kulturi in prepričanjih v zvezi z življenjem in pokopališči. Tematike v grafikah se tako prepletajo in vključujejo krhkost, humor, destrukcijo, spomin, strah in druga s tematiko neizogibno povezana čustva. Ob izbranih grafikah bodo na razpolago povezave do glasbenih in plesnih interpretacij, ki tako obiskovalca vodijo globje v spoznavanje in razumevanje sveta simbolov. 

Red in čistoča na pokopališčih

V času, ko so pokopališča bolj obiskana, je posebej pomembno, da smo potrpežljivi, umirjeni in spoštljivi do drugih, ter da upoštevamo vse napotke in pravila. Na ta način poskrbimo, da je obisk pokopališča čim bolj prijeten za vse obiskovalce.

Na pokopališčih ni dovoljena vožnja s kolesi in motornimi vozili ter vodenje psov.

Prav tako je pomembno vzdrževanje reda in čistoče. Za sveče in druge odpadke so na pokopališčih nameščeni zabojniki, ki so barvno razpoznavni in opremljeni z nalepkami, ki ponazorijo kateri odpadki sodijo vanje.

Varnost na pokopališčih

Poleg že obstoječega varovanja pokopališč Pobrežje in Dobrava je Pogrebno podjetje Maribor v času novembrskih praznikov poskrbelo za dodatno fizično varovanje pokopališč. Naši varnostniki bodo z rednimi obhodi zmanjševali možnost vandalizma, kraj in drugih kaznivih dejanj.