Pogrebno
podjetje
Maribor d.d.
Ustvarjamo mesto spomina
Searching please wait
Pogrebno podjetje Maribor

Kaj storiti ob izgubi hišnega ljubljenčka?

Kaj morate vedeti ob izgubi vaše hišne živali?

Katere živali sodijo med male (hišne) živali
Med male živali sodijo psi, domače mačke, domače ptice, mali glodalci, terarijske, akvarijske in druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, rekreacijo, varstvo in pomoč človeku.

Prijava smrti
Za pokop male živali na Pokopališču za male živali potrebujete dovoljenje za pokop, ki ga po pregledu preminule živali izda izbrani veterinar. Veterinarske preglede trupov malih živali opravljajo na zahtevo imetnika živali verificirane veterinarske organizacije.

Prevoz živali
Za prevoz živali do Pogrebnega podjetja Maribor (sprejemna pisarna za pokop malih živali, Karantanska ulica 29, Dobrava), poskrbi imetnik živali sam. Žival mora biti v ustrezni nepropustni vreči, ki jo lahko prevzamete na Pogrebnem podjetju Maribor, Cesta XIV. divizije 39/a, 2000 Maribor, na vrtnariji Dobrava ali po dogovoru pri svojem veterinarju. Prevoz in pokop poginule živali se mora opraviti v 24 urah, v času poletja v 12 urah. V primeru upepelitve ali hrambe živali v ustrezni hladilnici, se prevoz opravi po dogovoru.

Možnost upepelitve in pokopa z žaro
Pogrebno podjetje Maribor v sodelovanju z različnimi krematoriji v Sloveniji in Avstriji ponuja možnost upepelitve malih živali in shranjevanja pepela v žari.
Pri pokopu z žaro vam je na voljo pokop v individualno grobno mesto ter anonimni pokop, kjer se na posebej določenem mestu opravi raztros pepela.

Pogreb
Pogreb se lahko izpelje le z dovoljenjem za pokop, ki ste ga prejeli od veterinarske organizacije. V primeru suma prisotnosti kužne bolezni pokop trupov malih živali ni dovoljen.
Pogrebno podjetje Maribor uredi vse potrebno za pripravo grobnega mesta in pokop hišne živali, kar zajema:
  • vpis živali v evidenčno bazo in določitev grobnega mesta;
  • prevzem živali v nepropustni vrečki;
  • položitev v krsto ali škatlo;
  • osnovno organizacijo pokopa (izkop jame, pogrebna slovesnost, položitev v jamo, pokop in prva ureditev groba).
Pogrebna slovesnost se lahko prilagodi vašim željam in potrebam ter vključuje govore in glasbeno spremljavo.